Midsommarafton

Midsommarafton

Varje år arrangerar Bygdegillet i Stenungsund ett traditionellt midsommarfirande på Råön.

 

Program

13.00 Grindarna öppnar. Harpor i Väst spelar och hälsar välkomna vid grinden.

15.00 Midsommarstången reses. Traditionell dans runt stången.

16.00 Salutskjutning med Göteborgs Artilleri Läs mer här

ca16.30 Kullerbaggen barnteater Se mer här

ca17.15 Godisregn till alla barn.

 

Stora grillen tänds 17.30 (För de som vill grilla). Var och en sköter sitt.

 

Entré 30kr. Barn under 15år har fri entré.

Obs . Programmet kan ändras.

Aktiviteter under dagen

Trolleri

Poängpromenad

Hoppborg

Ponnyridning

Fiskedamm

Lotterier

Ansiktsmålning

Figurballonger

Cirkusskola

Äggostcafé

Servering med korv & bröd, fika, glass, smörgåsar

Vid entrén möts du av spelmanslagetHarpor i Väst som bjuder på vackra visor .

I vårt mycket populära äggostcafé säljer vi, inte helt förvånande, äggost, som är Bohusläns traditionella landskapsrätt.

Här går det åt många äggostar varje midsommar!

 

Även kaffe finns till försäljning här!

Ponnyridningen är en mycket uppskattad aktivitet på Råön under midsommarfirandet. Hästarna håller till direkt till höger om grinden vid entrén, men en bit upp i skogen.

Parkering

Under vårt midsommarfirande sker all parkering vid Jordhammars Ridskola. Därifrån kan man få åka skrinda efter traktor ut till Råön.

 

Vi har några få parkeringsplatser uppe vid festplatsen för den som är rörelsehindrad.

 

Stenungsunds kommun har beslutat att det är förbjudet att parkera i Sjöhagen (hästhagen innan Råön) på grund av att där finns växter som är sällsynta. Detta beslut är inte Bygdegillets utan Stenungsunds Kommun. Vi uppskattar om detta förbud följs, då annars vi som arrangör drabbas. Vi valde inte att ändra parkeringen efter alla dessa år för att ställa till det för våra besökare, utan följer bara de riktlinjer som vi fått.

Varje år erbjuds det gratis poängpromenad med fina priser. Det finns fler olika nivåer på frågorna, så även barnen kan vara med. Promenaden tar dig runt vackra Råön!

Våra lotterier brukar vara både uppskattade och välbesökta. Det finns ett brett urval i våra lotterier.

Dansen runt midsommarstången kommer att avslutas med att Göteborgs Artilleri skjuter salut. Kanonskotten som kommer att avlossas är lösa och inget kommer att skjutas iväg. Det kommer endast att vara ljud och rök.

Den typ av salut som kommer att skjutas kallas för svensk lösen. Lösen är en igenkänningssignal i form av kanonskott. Svensk lösen innebär att man skjuter två skott i tät följd. När ett fartyg gick in i svensk hamn, sköt fästningen två lösa skott. Fartyget skulle då avfyra alla sina kanoner för att visa att de kom i fredligt syfte.

Vid högtidliga tillfällen gavs kunglig salut med dubbel svensk lösen, alltså fyra skott. Det är den dubbla svenska lösen som gett upphov till det svenska bruket med fyrfaldigt leve. Idag förekommer svensk lösen enbart som salut.

Källa: Wikipedia

och Göteborgs Artilleri

Göteborgs Artilleri är en militärhistorisk förening som förevisar och återskapar artilleri i Göteborg från 1600 fram till 1815. Typen av uniform som bärs, är från 1700-talet.

 

Ballongfigurer i många former och färger finns. Många "lasersvärd" och hundar brukar det bli på midsommarafton.

Vi har också en fiskedamm med både ätbara och lekfulla fiskar. Fiskarna brukar vara mycket uppskattade av både stora och små.

Ibland undrar man ju hur mycket energi det kan finnas i barnen. Med hoppborgen gör vi vad vi kan för att låta barnen få utlopp för all energin. Fungerar dock inte på alla barn...

Vi har anlitat allt fler ansiktsmålerskor för varje år för att tillgodose den stora efterfrågan. Det är riktigt duktiga tjejer som styr över penslar, svampar och färger i ansiktsmålningen. Ansiktsmålningen är gratis, men det är fritt fram att ge konstnärerna dricks.

Nytt för 2017

- Cirkusskola

- Fantastiska Kullerbaggen barnteater Se mer här

- Minglande trollkarl

- Salutskjutning med Göteborgs Artilleri Läs mer här

 

Vi hoppas ju att detta ska öka feststämningen på Råön ytterligare!

Copyright 2016 © All Rights Reserved